Foto Lamim Konya Düğün Fotoğrafçısı
Işık ve Gölgeler: Jose Mercado’nun Portre Fotoğrafçılığı
22
MayÄ
1791 Okuma 0 Yorum
Işık ve Gölgeler: Jose Mercado’nun Portre Fotoğrafçılığı

Hepimiz ışığın fotoÄŸrafçılığın temel yapı taÅŸlarından biri olduÄŸunu biliriz. Ä°ster manzara, ister belgesel veya yaban hayatı fotoÄŸrafçısı olun, sahneniz için mükemmel ışığı beklemek, iyi bir görüntünün olmazsa olmazıdır. Ancak portre fotoÄŸrafçılığında ışık kontrolü, tamamen fotoÄŸrafçının elindedir. Jose Mercado Ä±ÅŸÄ±ÄŸÄ± çok iyi kontrol eden fotoÄŸrafçılardan birisidir.

Gölgede Gizlenenler

José için portre fotoÄŸrafçılığında ışık kontrolü sadece fotoÄŸraflayacağı kiÅŸinin nasıl aydınlatılacağından ibaret deÄŸil, gölgelerde neleri gizlemeyi tercih ettiÄŸini de kapsıyor. Tek bir görüntüde bize hikaye anlatabilecek ÅŸey, karanlık ve ışık arasındaki zekice oyundur. “Işığı gerçekten seviyorum ama dürüst olmak gerekirse gölgeleri daha çok tercih ediyorum,” diyor. “Ä°zleyicinin dikkatini fotoÄŸraflanan kiÅŸiye odaklamak için nötr ortamlar kullanmayı seviyorum.”

Kompozisyon Çok Önemli

Işık fotoÄŸrafın temellerinden biri olsa da, José portre fotoÄŸrafçılığında kompozisyona da eÅŸit derecede önem veriyor. “Işık görüntünün %50’sini oluÅŸturuyor, kalan %50 ise kompozisyon. FotoÄŸrafçılığı mümkün kılan ÅŸeyin ışık, bir fotoÄŸraf oluÅŸturmak için tüm unsurları düzenleyenin ise kompozisyon olduÄŸunu unutmayın. Bu iki konseptin her ikisine de hakim olursak kendimizi çok daha net ifade edebiliriz.”

Günlük YaÅŸamdan Ä°lham Almak

Gölge yaratmada her biri kendi stiline sahip olan birçok farklı ışık kaynağı arasında, hangi ışığı kullanacağınızı ve bu ışığın fotoÄŸraflanan kiÅŸiyi nasıl aydınlatacağını bilebilmek göz korkutucu olabilir.

GeliÅŸme ve öÄŸrenme konusunda her zaman istekli olan José, farklı ışıkların fotoÄŸraflanan kiÅŸiyi nasıl etkilediÄŸini öÄŸrenmesine yardımcı olması için bir yöntem geliÅŸtirdi ve daha iyi portreler çekebilmek için hepimiz bu yöntemi kullanabilir ve öÄŸrenebiliriz.

“Aslında egzersiz için gerçek fotoÄŸraf makinelerine gerek yok,” diyor. “Bu egzersiz, otobüste, barda veya herhangi bir yerde ışığın etkisiyle göze çarpan diÄŸer insanlara bakmaktan ibaret. Bu insanlara sürekli bakarak ve gölgeleri gözlemleyerek onları hangi ışıkların aydınlattığını, ışığın türünü ve yörüngesini tahmin etmeniz gerek. Bu egzersiz, etrafımda olup bitenleri daha dikkatli bir ÅŸekilde gözlemlememe yardımcı oldu ve fotoÄŸraflarımdaki ışık becerilerimi büyük oranda geliÅŸtirdi.”

Süreci Planlamak

José’nin her gün gözlemlediÄŸi ışık, portre çekimleri için fikirlerini geliÅŸtirmesine yardımcı oluyor ve zamanda bir an gibi görünen ÅŸeyler, planlamada gerçekten uzun sürebiliyor. “FotoÄŸrafçılık stilim kapsamlı bir yaratım süreci içeriyor,” diye açıklıyor. “Nihai fotoÄŸraf ve ışık konfigürasyonu için çizimler geliÅŸtiriyorum ve ardından nihai fotoÄŸrafı çekmek için düzeni hazırlıyorum.”

Kit Her Åžey Demek

Böylesine ayrıntılı bir planlama sürecinin ardından sıra görüntünün nihai olarak üretilmesine geldiÄŸinde José için iÅŸ neredeyse bitmiÅŸ oluyor. Her biri özel bir iÅŸ için dikkatle seçilmiÅŸ farklı Sony fotoÄŸraf makineleri ve lenslerinden oluÅŸan Alpha kiti, vizyonunu görüntüye dönüÅŸtürmesine gerçek anlamda yardımcı oluyor.

Sporcuları fotoÄŸrafladığı stüdyo çalışması için hızlı otomatik netleme özelliÄŸine ve anları dondurma imkanı saÄŸlayan 20 fps çekim hızına sahip Sony α9’u kullanıyor. Aynı zamanda, görüntü kalitesinde en üst seviyeye ulaÅŸması gerektiÄŸinde Sony α7R III ve 42,4 megapiksel sensörünü kullanıyor. “Son aÅŸamaya geldiÄŸimde tüm iÅŸ bitmiÅŸ oluyor ve aklımdaki fotoÄŸrafı ya da çizimlerimi nihai bir fotoÄŸrafa kolayca aktarabilmek için fotoÄŸraf makineme her zaman güvenebileceÄŸimi biliyorum,” diye açıklıyor.

Jose Mercado bir Sony Europe Görüntüleme Marka Elçisi; diÄŸer çalışmalarına www.sony.com.tr/alphauniverse adresinden ulaÅŸabilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Ekle