Foto Lamim Konya Düğün Fotoğrafçısı
Fotoğraf çekmenin püf noktaları
22
MayÄ
8309 Okuma 0 Yorum
Fotoğraf çekmenin püf noktaları

Ä°yi bir fotoÄŸrafçı olmak istiyorsanız, size gereken ÅŸey yalnızca biraz bilgi ve tecrübe...

FotoÄŸraf çekimi için bazı mühim ipuçlarını vermeden önce, ana kuralı hatırlatalım: FotoÄŸraf makinenizi her vakit yanınızda bulundurun. Çünkü bazı anlar vardır ki, on senede bir ancak karşılaÅŸabilirsiniz. Bunu unutmayın ve aÅŸağıdaki bilgileri okuduktan sonra, makinenizi alıp harika fotoÄŸraflar çekmeye baÅŸlayın.

FotoÄŸrafçı, sistemli bir yaklaşımla hareket ettiÄŸi sürece, öÄŸrenme vetiresi hızlandırılabilir. Rastgele çekim yapmaktansa, her fotoÄŸrafçı kendisi için bir öÄŸrenme tecrübesi dönemi oluÅŸturmalıdır. Her bir deÄŸiÅŸikliÄŸin görüntüyü nasıl etkilediÄŸi tam olarak öÄŸrenilene kadar malzemeler ve fotoÄŸraf makinesinin bütün özellikleri tek tek tecrübe edilmelidir.

FotoÄŸrafçı iÅŸe öncelikle aynı konuyu farklı objektiflerle, sonra da aynı objektifle farklı mesafelerden görüntülemekle baÅŸlayabilir. Böylelikle objektifin odak uzaklığı ve mesafenin görüntüyle nasıl bir iliÅŸki içinde olduÄŸu üzerine bilinmesi gereken her ÅŸeyi öÄŸrenip tecrübe kazanacaktır.

FOTOÄžRAFINI ÇEKTİĞİNÄ°Z KİŞİNÄ°N GÖZÜNE BAKIN

Gerçek hayatta olduÄŸu gibi, fotoÄŸraf çekerken kiÅŸinin gözünün içine bakmak arada bir baÄŸ oluÅŸturur. Birinin fotoÄŸrafını çekerken, makineyi kiÅŸinin göz seviyesinde tutun. Çocuklar söz konusuysa, bu, onların boyuna inmeniz gerekiyor demektir. ÇektiÄŸiniz kiÅŸinin her zaman makineye bakması gerekmez. Tek başına göz seviyesi açısı sizi resmin içine çeken kiÅŸisel ve davetkâr bir his meydana getirir.

SADE BÄ°R ARKA PLAN KULLANIN

Sade bir arka plan, fotoÄŸrafını çektiÄŸiniz objenin daha iyi görüntülenmesini saÄŸlar. Makinenizin vizöründen bakarken çektiÄŸiniz objenin çevresini inceleyin. En sevdiÄŸiniz yeÄŸeninizin kafasından çıkan antenler, kulaklarından sarkan arabalar olmaması için özen gösterin.

DIÅž MEKÂNDA FLAÅž KULLANIN

Parlak gün ışığı, yüzde istenmeyen derin gölgeler oluÅŸturabilir. Yüzü aydınlatmak için flaÅŸ kullanarak gölgeleri yok edin. GüneÅŸli havalarda insan resmi çekerken flaşınızı açmayı unutmayın. Dolgu flaşı veya tam flaÅŸ modunu seçebilirsiniz. FotoÄŸrafını çektiÄŸiniz kiÅŸi en fazla 1,5 metre uzaklıktaysa dolgu flaşı, daha uzaktaysa tam flaÅŸ modu gerekebilir. Dijital bir fotoÄŸraf makinesiyle sonuçları incelemek için fotoÄŸraf görüntüleme panelini (LCD ekran) kullanın.

Bulutlu günlerde varsa sürekli flaÅŸ modunu seçin. FlaÅŸ insanların yüzünü aydınlatır ve yüz hatlarının öne çıkmasını saÄŸlar. Bulutlu günlerin hafif ışığı bazen hoÅŸ sonuçlar verebildiÄŸinden, flaÅŸsız olarak da fotoÄŸraf çekmeyi de tecrübe edebilirsiniz.

YAKINA GÄ°DÄ°N

FotoÄŸrafını çektiÄŸiniz nesne arabadan daha küçük bir objeyse, deklanÅŸöre basmadan bir, iki adım yaklaşıp zoom (zum) kullanın. Maksadınız fotoÄŸraf karesini fotoÄŸrafını çektiÄŸiniz objeyle doldurmak olmalı. Yakın çekimle, kalkmış bir kaÅŸ ya da serpiÅŸtirilmiÅŸ çiller gibi anlam katacak ifadeler yakalayabilirsiniz.

Ancak fazla yakına giderseniz fotoÄŸrafınız bulanıklaşır. ÇoÄŸu fotoÄŸraf makinesinin en yakın odak mesafesi yaklaşık 90 cm ya da makinenizden bir adım uzaklıktadır. FotoÄŸraf makinenizin en yakın odak mesafesinden (emin olmak için makinenizin kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz) daha yakına giderseniz fotoÄŸraf bulanık çıkar.

FOTOÄžRAFINI ÇEKTİĞİNÄ°Z OBJEYÄ° TAM ORTALAMAYIN

Sahnenin tam ortası, gösteri yapan kiÅŸi için bulunmaz bir yerdir. Ancak, fotoÄŸraf karenizin tam ortası için aynı ÅŸeyi söylemek doÄŸru deÄŸil. ÇektiÄŸiniz nesneyi fotoÄŸraf karesinin tam ortasından hafif yana kaydırarak, fotoÄŸrafınıza hayat verin. Vizörünüzde karelerden oluÅŸan bir oyun tahtası olduÄŸunu farzedin. FotoÄŸrafını çektiÄŸiniz nesneyi tahtadaki karelerden birine yerleÅŸtirin ve deklanÅŸöre öyle basın.

Otomatik odaklı bir fotoÄŸraf makineniz varsa, bu tür makinelerin çoÄŸu vizörün ortasında bulunan nesneye odaklanacağından, hedefi kilitlemeniz gerekir.

ODAÄžI KÄ°LÄ°TLEYÄ°N

ÇektiÄŸiniz obje, fotoÄŸrafın tam ortasında deÄŸilse net bir fotoÄŸraf elde edebilmek için odağı kilitlemeniz gerekir. Otomatik odaklı fotoÄŸraf makinelerinin çoÄŸu fotoÄŸrafın merkezinde ne varsa ona odaklanır. Ancak fotoÄŸraf kalitesini artırmak için çoÄŸu zaman çektiÄŸiniz nesneyi tam ortadan hafif yana kaydırmanız gerekir. Bulanık bir fotoÄŸraf çekmek istemiyorsanız, önce çektiÄŸiniz nesne tam ortadayken odağı kilitlemeli, ardından da nesne ortadan yana kayacak ÅŸekilde kompozisyonu deÄŸiÅŸtirmelisiniz.

Odağı genellikle üç adımda kilitleyebilirsiniz. Önce, nesneyi tam ortaya yerleÅŸtirin ve deklanÅŸörü yarım basılı halde tutun. Ä°kinci olarak, deklanÅŸör hâlâ yarım basılı halde makinenizi oynatarak nesneyi ortadan yana kaydırın. Üçüncü ve son olarak, fotoÄŸrafı çekmek için deklanÅŸöre tam olarak basın.

FLAÅžINIZIN ETKÄ° MESAFESÄ°NÄ° ÖÄžRENÄ°N

FlaÅŸ kullanılırken yapılan en yaygın hata, flaşın etki mesafesi dışındaki nesneleri çekmektir. Bu neden yanlıştır? Çünkü flaşın tesir mesafesinin uzağından çekilen fotoÄŸraflar karanlık olacaktır. Birçok fotoÄŸraf makinesinde flaşın maksimum tesirli olacağı mesafe 4,5 metreden (yaklaşık 5 adım) daha kısadır.

Sizin makinenizin flaÅŸ etki mesafesi nedir? Makinenizin kullanım kılavuzuna bakın. Bulamadınız mı? O zaman iÅŸi ÅŸansa bırakmayın. ÇekeceÄŸiniz nesneden 3 metreden daha fazla uzaklaÅŸmayın.

IÅžIÄžA DÄ°KKAT EDÄ°N

FotoÄŸrafını çektiÄŸiniz nesneden sonra fotoÄŸrafın en önemli unsuru ışıktır. Işık, çektiÄŸiniz fotoÄŸraftaki her ÅŸeyin görünümünü etkiler. Anneannenizi çekerken, yandan vuran parlak gün ışığı kırışıklıkları belirginleÅŸtirir. Oysa bulutlu bir günün loÅŸ ışığı aynı kırışıklıkları gizler.

ÇektiÄŸiniz nesne üzerine fazla ışık düÅŸmesini istemiyor musunuz? O halde ya kendiniz yer deÄŸiÅŸtirin ya da çektiÄŸiniz nesnenin yerini deÄŸiÅŸtirin. Manzara fotoÄŸrafı çekerken, ışığın kavuniçine çaldığı ve bütün arazi boyunca uzanıp gittiÄŸi sabahın erken ya da akÅŸamın geç saatlerini deneyin.

DÄ°KEY RESÄ°MLER ÇEKMEYÄ° DENEYÄ°N

FotoÄŸraf makineniz dikey duramıyor mu? Dikey fotoÄŸraf çekmek için yana doÄŸru hiç yatırmadıysanız elbette duramaz. Dikey bir fotoÄŸrafta her tür nesne daha iyi görünür. Sarp kayalar üzerindeki bir deniz fenerinden Sultanahmet Camisinin minaresine, bahçede zıplayıp duran 4 yaşındaki yeÄŸeninize kadar her ÅŸey. O halde bundan sonraki denemenizde fotoÄŸraf makinenizi yana yatırıp dikey bir iki resim çekmeye özen gösterin.

YÖNETMEN GÄ°BÄ° DÜÅžÜNÜN

FotoÄŸraf çekerken denetim sizde olsun; fotoÄŸrafların kalitesinin ne kadar arttığını siz de görün. Yalnızca bir fotoÄŸrafçı gibi deÄŸil, bir film yönetmeni gibi hareket edin. Film yönetmeni her ÅŸeyi kontrolünde tutan kiÅŸidir.

Yer seçimini yönetmen yapar: “Herkes arka bahçeye çıksın.”

Aksesuarları yönetmen seçer: “Kızlar, eteklerinizi düzeltin.”

Ä°nsanları yönetmen organize eder: “Åžimdi biraz daha yaklaÅŸ ve saÄŸa doÄŸru eÄŸil.”

FotoÄŸraf çekerken çoÄŸu zaman bu kadar müdahaleci olmanız gerekmez fakat ne demek istediÄŸimizi anlamışsınızdır: FotoÄŸraf çekerken kontrolü bırakmayın ki, kendi fotoÄŸraflarınızın güzelliÄŸi de size ödül olsun.

FOTOÄžRAFI DÜÅžÜNEREK ÇEKÄ°N

Bu, belki de diÄŸer bütün maddelerin toplamı olan bir konu. DüÅŸünerek çekilen pozlar hem fotoÄŸrafçılık birikimini artırır, hem bu çekimlerin tecrübî yorumlarını yapmayı saÄŸlar, hem de zaman ve enerji maliyetlerini düÅŸürür. FotoÄŸrafçılığı “rastgele çekim” havasında deÄŸil de, “düÅŸünerek çekim” havasında yapmanız, size ve çektiÄŸiniz karelere çok ÅŸey katacaktır…

AÅŸağıdaki soruların cevaplarını öÄŸrenin ve makineyi alarak çekimlere baÅŸlayın:

1. Fotoğraf makinesi alırken nelere dikkat etmeliyiz?

2. Beyaz ayarı nedir?

3. Diyafram nedir?

4. Pozlandırma nedir?

5. Alan derinliÄŸini etkileyen faktörler nelerdir?

6. Hareketli fotoÄŸraf çekiminde enstantane ayarları nasıl yapılır?

7. Ters ışıkta fotoÄŸraf çekin

8. Reflektör kullanımını öÄŸrenin

9. Poza müdahale nedir?

10.  Objektif ne iÅŸe yarar?

11. Makro çekim uygulaması nedir?

12. Dijital ve analog makineler arasındaki farkı öÄŸrenin

13. Işıkla boyama nasıl yapılır?

14. Odak uzaklığı nedir?

15. Panning tekniÄŸi nedir?

0 Yorum

Yorum Ekle